Alfred Jarry (1873-1907) was een Frans toneelschrijver en stichter van de ‘Patafysica. Zijn bekendste werken zijn het toneelstuk Ubu roi en de roman Gestes et opinions du docteur Faustroll, pataphysicien.

Alfred Jarry (1873 - 1907), was een Franse poète maudit, dramaturg en romanticus. Hij kreeg zijn grootse bekendheid als auteur van een toneelstuk met de naam Ubu Roi, dat hij met enkele schoolgenoten schreef en in 1896 in Parijs werd gespeeld. Jarry is de bedenker van de Patafysica. Hij leende van Ubu Roi zijn wetenschap van de Patafysiek om deze hierop aan het romanpersonage Dr. Faustroll toe te bedelen in een postuum gepubliceerde roman. Jarry ontwikkelde zijn wetenschap der wetenschappen verder in novellen, gedichten en essays. Zowel Jarry als de Patafysiek bleven controversiële onderwerpen in de Franse literatuur, van de periode van het symbolisme tot die van het existentialisme. Tegenstrijdige loftuitingen ontving hij van Guillaume Apollinaire, Max Jacob, André Breton, André Gide, Antonin Artaud en Raymond Queneau.

Jarry stond bekend om zijn weloverwogen excentriciteit en leefde in het middelpunt van de aandacht. Hij rekende zich tot de bohème van de kroegen van Montmartre (als een van de meest karakteristieke aspecten van het Parijse leven) en nam deel aan het nachtelijke leven van wijn, absint en integriteit die zich verschool achter deze façade. Hij was bevriend met de symbolisten, die ook zijn artikelen uitgaven, en was, zoals zij dat waren, op de hoogte van de relatie tussen de klank en de verborgen suggesties van de taal die een relatie suggereren tussen alle bestaande zaken. Hij werd meegesleept in het occultisme, liep mee met de Rozenkruisers, de satanisten] en verwierf esoterische kennis die populair was in deze periode. Zonder er zelf enige tegenstelling in te zien, was hij ook gefascineerd door de nieuwste wetenschap, niet het positivisme zoals dat in zijn eigen land populair was, maar de tot de verbeelding sprekende experimenten van de jongste generatie Engelse uitvinders als Lord Kelvin (over de relativiteit en nieuwe meeteenheden) en C.V. Boys (in zijn boek 'Soapbubbels and the Forces Which Mould Them') en H.G. Wells. Jarry was gefascineerd door de dynamiek van het anarchisme dat, evenals de handelingen van Ubu Roi, als doel had de gevestigde maatschappelijke structuren omver te werpen en op de ruïnes een nieuwe structuur te stichten.